Aile Mirası Tarifler Türkiye’nin Eşsiz Yemek Kültürünü Ortaya Çıkarıyor
Onlarca farklı medeniyetin izlerini taşıyan, bereketli bir coğrafya ve zengin bir tarihten beslenen Anadolu topraklarının gastronomi kültürü gün yüzüne çıkıyor. “ Lezzet Göçünün Ardından… Aile Mirası Tarifler”proje, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan toplulukların yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan klasik aile tariflerini bir araya getiriyor.
Göçmen Esnaf Fırınıdestek ile Selin Atasoytarafından uygulanan, sahrab soysal Danışmanlığını üstlendiği proje; geçmişten günümüze gelen özel tatları ve tanımları hatırlatırken, bu değerli mirasın kaybolmaması için nesilden nesile aktarılmasının ne kadar değerli olduğunun da altını çiziyor. Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak geliştirilen proje kapsamında katılım daveti ile Türkiye’nin dört bir yanından farklı ailelerden miras kalan ailelerin klasik hamur işi tanımları ve hikayeleri bir araya getirilerek dijital platformda paylaşılacak. Etnik kökenleri ve yöresel tatları ile tüm Türkiye’yi kapsayacak bu aile tarifleri arasından seçilen 50 tanım ve geldikleri ailelerin hikayeleriyle özel bir kitap hazırlanacak.
Paylaşılan Hafıza Olarak Klasik Tarifler ve Aile Hikayeleri
“ Lezzet Göçünün Ardından… Aile Mirası Tarifler” Proje, Anadolu’daki farklı etnik grupların kendine özgü tatlarını ve yemek kültürlerini incelerken, lezzetli tanımlamalarla kurulan sofraların birleştirici gücünü bir kez daha hatırlatacak. Proje kapsamında bu tanımlar farklı klasik tarifler üzerinden ilişkilendirilmekte; Yunanistan, İspanya, Polonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Kafkaslar ve Suriye gibi dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye göç eden ailelerin hikayeleri paylaşılacak. Anadolu’nun en leziz masallarının anlatılacağı projede Süryani, Ermeni, Yahudi, Rus, Çerkez, Girit, Boşnak, Rum, Kürt, Arnavut, Bulgar ve diğer mutfak lezzetlerinin Anadolu’da nasıl yaşatılıp aktarıldığına dair izler. Türkiye’deki göçlerin izi sürülecek sonra; Birbirinden farklı gibi görünen benzer kültürlerin gerçekte ne kadar birbirine yakın olduğu bir kez daha vurgulanacaktır.
“ Lezzet Göçünün Ardından… Aile Mirası Tarifler ” projesi; İstanbul’dan Erzurum’a, Trabzon’dan Gaziantep’e, Adana’dan İzmir’e, Van’dan Sinop’a, Adıyaman’dan Gümüşhane’ye uzanan bir yolculukta Türkiye’nin kadim yemek kültürü ve güçlü lezzet mirası mercek altına alınacak. alacak.
Unutulmaması gereken hikayelerle aile tariflerimize odaklanan proje aynı zamanda Türkiye’nin en kapsamlı toplumsal hafıza projelerinden biri olmaya aday.
Gönüllü Proje Sözcülerinden Aile Reçeteleri ve Hikayeleri
“Lezzet Göçünün Ardından… Aile Mirası Tarifler ” projesinin tanıtım aşamasında 10 istekli proje sözcüsü ile özel görüntülü söyleşiler gerçekleştirildi. Sözcüler bu söyleşilerde aile hikayelerini, mutfak ve sofra kültürlerini, sevdikleri ve aile geçmişlerinde yer edindikleri bir pasta tarifini paylaştılar.
Lezzetlerin göçü, nesilden nesile aktarılan tarifler, özel günler, gelenekler, alışkanlıklar, anılar ve özlenenler hakkında proje sözcüleri tarafından yapılan röportajlar, 15 Haziran 2023daha önce olduğu gibi Göçmen Esnaf Fırını YouTube Kanaldan sonra farklı kanallarda yayınlanacak. Bu video röportajlar ile projenin daha geniş kitlelere ulaşması ve katılım daveti ile proje arşivinin hızla zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır.
proje danışmanı kaydeden Sahrap Soysaldahil olmak üzere sözcü grubunda Ayfer Yavi, Gilda Kohen, Meri Çevik Simyonidis, Müjgan Doğunç, Nadya Şener, Neylan Ziyalar, Sine Boran Arka, Takuhi TovmasyanVe Yıldız Küçükkurt bulunur. Projenin çok pahalı sözcülerinin yanı sıra Okan BayülgenO da sesiyle projenin tanıtımına zemin hazırlıyor.
Ayrıca projenin ilerleyen aşamalarında; Eylül 2023proje destekçisi Göçmen Esnaf Fırını Nişantaşı ve Galata Mekanlarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Farklı mutfak ve kültürlerin istekli sözcüleriyle bir araya gelecek bu etkinliklere paralel olarak, projede yer alan bazı lezzetlerin Göçmen tarafından hayata geçirilmesi ve menüye entegre edilerek daha geniş kitlelerle paylaşılması da planlanıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı